مضرات مواد مخدر
مواد مخدر چیست؟
مواد اعتیاد آور که شامل سه دسته مواد مخدر، مواد محرک و مواد توهم زا می باشد که در میان عموم مردم تمامی این مواد اعتیاد آور تحت عنوان مواد مخدر شناخته می شوند. اعتیاد به مواد مخدر نوعی بیماری است که اولین قدم برای ترک آن اطلاع از تاثیر و عوارض مصرف آن در فرد می باشد. مواد مخدر خود به دو دسته مورفین ها و شبه مورفین ها دسته بندی می شوند.
مورفین : مورفین، تریاک، هروئین و شیره
شبه مورفین : متادون و ترامادول
تاثیر مواد مخدر بر بدن | عوارض مواد مخدر بر بدن
عوارض و تاثیر مواد مخدر بر بدن معمولا بعد از مصرف طولانی مدت مواد مخدر در فرد قابل تشخیص و مشاهده می باشد، از جمله مهمترین این عوارض و تاثیرات می توان به موارد زیر اشاره داشت:
۱- تغییر وزن : برحسب نوع ماده مصرفی، فرد می تواند دچار کاهش یا افزایش وزن ناگهانی شود.
۲- ایجاد توهم و هذیان : مصرف مواد مخدر می تواند باعث توهم و یا هذیان گویی شود. همچنین در کنار آن بی خوابی و اختلال خواب هم رخ می دهد.
۳- آسیب ها دهان و دندان : دهان، دندان و لثه ها این افراد دچار عفونت ها شدید یا خفیف می شود.
۴-یبوست : یکی از عوارض مصرف مواد، کاهش آب بدن و به دنبال آن ایجاد یبوست است.
۵-اختلالات پوستی : با مصرف مواد به مرور ضربان قلب و فشار خون افراد افزایش می یابد و رگ های بدن تحت تاثیر قرار می گیرد و پوست می تواند لکه دار شود. رنگ پوست نیز به سمت رنگ قرمز متمایل می شود.
۶-تعریق بیش از حد : غدد عرقی افراد معتاد بیش از حد ترشح می کند و دچار تعریق های شدید می شوند و این خود زمینه را برای بیماری ها پوستی نیز فراهم می کند.
۷-عفونت دستگاه تنفسی : سرفه های مزمن، خونریزی مجاری تنفسی و التهاب قفسه سینه همگی از عوارض مصرف بیش از حد مواد مخدر است.
۸-کاهش قوا جنسی : از عوارض مصرف این مواد، تاثیر بسیار زیاد آن بر میل جنسی و ایجاد اختلالات جنسی است.اگر چه مصرف مواد در لحظه میل جنسی را افزایش می دهد و حتی گروهی از افراد به این دلیل از آن استفاده می کنند اما در طولانی مدت باعث کاهش این میل و مشکلاتی مانند اختلال نعوظ و اختلال انزال میشود.
۹-کاهش قدرت سیستم دفاعی بدن : مواد مخدر آن دسته از سلول های دفاعی بدن را که مسئولیت دفاع در برابر مهاجمان بدن را بر عهده دارند، کاهش می دهند و فرد را در مقابل ابتلا به انواع بیماری ها آسیب پذیر می کنند.
مواد مخدر بر قسمت های خاصی از بدن تاثیر می گذارد و در کنار آن باعث آسیب کلی به بدن و کارکرد های آن می شود. به طور مثال باعث افزایش دمای بدن، کاهش اشتها و بی خوابی می شود. علاوه بر این خماری ناشی از عدم مصرف مواد می تواند منجر به اسهال، استفراغ، مشکلات خواب، تغییرات خلقی و رفتاری شود.
تاثیر مواد مخدر بر مغز
علاوه بر تاثیر مواد مخدر بر بدن، اعتیاد به مواد مخدر با ایجاد مشکل در سیستم های ارتباطی، دخالت در مسیر انتقال و دریافت و پردازش طبیعی نورون ها، روی گیرنده های عصبی در مغز فرد نیز تاثیر می گذارد. گیرنده های عصبی مغز بر اساس فعالیتی که انجام می دهند به سه نوع مختلف تقسیم می شوند. تاثیر مواد مخدر بر این گیرنده های عصبی به شرح زیر است:
1- تاثیر بر گروهی از گیرنده های اول که منجر به تنظیم و کاهش احساس درد، کاهش فعالیت مرکز تنفس، یبوست و اعتیاد میشود.
2- اثر مواد مخدر برگیرندههای دوم باعث کاهش احساس درد و افزایش حجم ادرار میشود.
3- اثر بر گیرندهای گروه سوم که کاهش احساس درد را به دنبال دارد.
برای اطلاع از چگونگی تاثیر و عوارض اعتیاد به مصرف مواد مخدر بر مغز می توانید مقاله ما را در مورد تاثیر مواد مخدر بر مغز بخوانید.
مواد مخدر و بیماری ها
یکی از اثرات مصرف مواد مخدر بر بدن افزایش احتمال ابتلا افرد به بعضی از بیماری ها مزمن و حاد است. برخی از رایج ترین این بیماری ها به شرح زیرند :
-اچ ای وی و ایدز : افراد این بیماری را از طریق خون و یا سایر مایعات بدن به افراد دیگر منتقل می کنند. بنابراین معتادانی که مواد مخدر تزریقی استفاده می کنند، ممکن است با استفاده از سرنگ مشترک برای تزریق مواد، به این بیماری مبتلا شوند یا کسانی که روابط جنسی محافظت نشده برقرار می کنند احتمالا در معرض این بیماری قرار می گیرند.
-آسیب های کبدی و کلیه ای : مصرف طولانی مدت مواد مخدر باعث وارد شدن مقدار زیادی مواد سمی به بدن شده و متعاقبا باعث آسیب رسیدن به کبد و کلیه می شود.
-عوارض قلبی و عروقی : استفاده از مواد مخدر باعث افزایش احتمال بروز بیماری های قلبی مانند سکته ، رسوب چربی در عروق یا گرفتگی رگ های قلبی، تضعیف ماهیچه های قلبی، غیر منظم شدن ضربان قلب می شود.
- هپاتیت : هپاتیت نوع سی یک نوع بیماری واگیردار کبدی است و افرادی که به هنگام مصرف مواد از سرنگ مشابه استفاده می کنند، باعث افزایش احتمال ابتلا به این بیماری می شود.
-سرطان : مصرف طولانی مدت مواد مخدر باعث آسیب به قسمت های مختلف بدن می شود و به دنبال آن منجر به ابتلا به انواع سرطان ها می گردد.
- مشکلات تنفسی : اکثر مواد مخدر کشیدنی مانند حشیش، سیگار، تریاک ... باعث آسیب رساندن به دستگاه ها تنفسی و ریه ها می شوند و می توانند منجر به بیماری هایی مانند برونشیت، سرطان ریه، امفیزم شوند.